Saturday, April 30, 2016

Arthur Tarot: Pajzsok Kettes - Pendragon vára

Ahová Uther egykor várárkokat és szilárd erődítményt akart építeni, most csak tócsák láthatók.

Uther úgy tervezte, eltereli az Eden folyót, hogy az körülvegye kastélyát. A folyó azonban nem hajlott rá, hogy részt vegyen e becsvágyó vállalkozásban, ezért a csalódott királynak fel kellett hagynia tervével. Innen ered a régi brit szólás: "Uther próbálkozhat, az Eden ott folyik, ahol akar."

Artúr kormányzása alatt a vár a Szigetek Brian-je (Sir Brian of the Isles) kezébe került, s ő nem volt hajlandó hűbért fizetni Artúrnak. 

Amikor Lancelot és La Cote Male Taile visszatértek egyik kalandjukról, Pendragon vára mellett lovagoltak el, ahol is találkoztak a lázongó királlyal. Brian megvívott Lancelottal, s elveszítette várát és országát. Lancelot Brian száműzetését követően mindkettőt az ifjú La Cote Male Taile-nek és arájának ajándékozta.  

Eredeti leírásában ennek a kártyának a jelentése így hangzik: "Ügyesen bánik a sors szeszélyeivel. Előre nem látható nehézségek. Az akadályok megfontolásra késztetnek. Ön megpróbál kevés pénzzel elindítani egy vállalkozást. A kisebb balszerencsét humorral fogadja. Kreativitásra van szüksége ahhoz, hogy túljusson az akadályokon." 

Fordított jelentését illetően pedig így: "Ön semmibe veszi a kedvezőtlen előjeleket. Nem foglalkozik a részletekkel. Megaláztatás éri a rossz tervezés miatt. Diszharmónia a csapatban. Zaklatott időszak. Ön képtelen alkalmazkodni."

Ugyan a Tarot-lapok fordított jelentésével nem szoktam foglalkozni, egy rövid kis pillantást azért mégiscsak érdemes vetni rájuk, mert mindig utalnak valami felszín mögött húzódó feszültségre. 

Persze volt egy kérdésem is, amire az Arthur Tarot-ból a Pajzsok Kettes kártyát kaptam válaszként. Egy olyan helyzetre kérdezett rá valaki, aki furcsa kapcsolatban áll egy emberrel - mondhatnám, kerülgetnek egy mélyebb beszélgetést kettejüket illetően, mint macska a forró kását. 

Ahogyan én látom őket kívülről, a fiú és a lány is egy helyben toporog, és mindkettő a másiktól várja, hogy tegyen már valamit, vagy kérdezzen rá a másiknál, hogy mi ez az egész kettejük között. Kívülről nézve nem mondanám, hogy párkapcsolat, de azt sem, hogy csak barátok. Barátok is, de intimitás és flört is van közöttük, de mindkettő fél felvetni egy párkapcsolat lehetőségét. 

Ha ezt a kártyát nézem, mert a kettejük között lévő viszonyra ez a kártya jött válaszként, akkor így értelmezem első érzésként: ebből akár egy várat, egy szilárd erődítményt is fel lehetne építeni - ami nyilván két emberen múlik -, de mint ahogyan egy folyó elterelése értelmetlen és fáradságos, kettejük között is inkább az lenne a fontos, hogy megválaszolják maguknak, hogy akarnak-e erődöt építeni a másikkal, és ha igen, akkor azon kell dolgozni kölcsönösen, ha pedig nem, vagy a kettő közül legalább az egyik nem, akkor nincsen értelme olyan dologba fektetni az energiánkat, amiről már előre tudjuk, hogy veszett fejsze nyele. 

Aztán mondanám még azt is, illetve kérdezném, hogy nem lehetséges-e, hogy ez a "kapcsolat" csak az egyikőjüknek jelent olyan sokat, a másik meg inkább csak játszadozik - az egyikőjükről valóban látom, hogy nagyon sokat jelent neki a másik, de a másik felől ebben nem vagyok biztos. Már csak ezért is jó volna megbeszélni, hogy mindketten szeretnének-e erődöt építeni. :) 

És ha mindketten komolyan gondolják, akkor pedig addig kell ütni a vasat, amíg meleg, mert egy idő után még a kezdeti, erősebb energiák is elhalványodnak, ha idejében nem kezdik el ápolni a kettejük között lévő kapcsolatot. A szerelem is elhalványul, elmúlik, átalakul - akkor is elmúlik, ha nem éljük meg, és akkor is, ha megéljük, de akkor már jobb megélni, ha módunk van rá, nem? :) És minden virág elszárad, ha nem kap fényt és vizet, nincs ez másképp a szerelemmel sem. 

Az is igaz ezekre a fiatalokra, amit a kártya jelentésében olvashatunk, hogy valóban vannak akadályok és nehézségek - na, de hol nincsenek? Mindig csak az akadályokra és nehézségekre hivatkozni, az csak hárítás. Én úgy gondolom, hogyha igazán fontos nekünk valaki, akkor az akadályok inkább kihívást jelentenek. 

A fordított jelentés üzenetében is van azért némi megfontolandó: ha a háttérben az áll, hogy a kevésbé komolynak tűnő fél nem tud alkalmazkodni, vagy attól fél, hogy nem tud, azt is jobb megbeszélni, mert valóban, minden kapcsolat lemondással és alkalmazkodással jár. De ha igazán szeretjük egymást, akkor sokkal többet fogunk kapni annál, mint amit a lemondással és alkalmazkodással veszítünk! :)

No comments:

Post a Comment