Tuesday, December 13, 2016

Luca-napi varázslás

December 13-a van, Luca napja - a boszorkányok napja. Ideje a varázslásnak! :)

Sokféle népi praktikáról lehet olvasni a decemberi ünnepek kapcsán - hamarosan, 21-én a Fény születését is ünnepelni fogjuk -, de ha már a Fénynél tartunk, a Luca név jelentése is 'fény'. A latin 'lux' (fény) szóból származik. 

Hajdanán, amikor a Gergely-naptár életbe lépett, december 13-a volt az év legrövidebb napja, s ekkor volt a leghosszabb az éjszaka. Ezért erre a napra Luca névnapját tették - jelképesen utalva arra, hogy innentől valóban hosszabbodni fognak a nappalok. 

Luca napja tökéletes volt a boszorkányok leleplezésére, jóslásra, de az év végéig akár minden nap készíthetünk valamilyen varázslatot. 

December 13-án, Luca napján kezdték el faragni a lucaszéket, amellyel karácsonyra kellett elkészülni - innen ered a mondás, hogy lassan készül, mint a Luca széke. A lucaszéket eredetileg pentagram-alakúra tervezték - aztán ez egyszerűsödött -, és elég erősnek kellett lennie ahhoz, hogy egy férfi súlyát megbírja. Karácsonykor a férfiak a kabátjuk alatt csempészték be a lucaszéket a templomba, hogy arra állva megpillanthassák a boszorkányt. :) 

Nem tudom, ez jó volt-e nekik, mindenesetre bátor emberek voltak. A boszorkány leleplezése után ugyanis számíthattak a boszorkány bosszújára (konkrétan arra, hogy a boszorkány széttépi őket), szóval, fel kellett kötniük a nyúlcipőt, meg a gatyát is (ma sincsen ez másképp, ugyanígy menekülnek a férfiak a boszorkányos nők elől).

Menekülés közben a férfiak mákot szórtak szét (mákjuk volt), amit a boszorkányoknak fel kellett szedegetniük, és míg ezzel bíbelődtek, a férfiak egérutat nyertek, és szépen meg is úszták - egy darabig - a boszorkány haragjának következményeit. 

Hazaérve aztán tűzre dobták a lucaszéket, amely ropogva-sikoltozva égett el, és ha karácsony hajnala csendes volt, még hallották a boszorkány rikoltozását. Biztos, ami biztos, azért tettek egy kis fokhagymát a kulcslyukba (rontás ellen), a seprűt pedig keresztbe állították az ajtónál. 

Szerencsére manapság már csak kevesen farigcsálnak Luca-széket, úgyhogy nyugodt lélekkel varázsolhatunk, nem kell tartanunk a leleplezéstől. 

Van nekem egy nagyon szép kártyacsomagom. Varázsrovás a neve, Villás Béla szellemi terméke. Kértem egy rovásjelet arra, hogy mit érdemes ma, Luca napján erősítenünk, s ha valaki esetleg valamilyen varázslatot szeretne, akkor milyet érdemes. 

Egy nagyon szép jelet kaptam, az U-t (a jelentése uszály), s ez a leírás tartozik hozzá:

'Ajándék, jövevény, gyermek, új dolog, érzelem, megértés, tudás, mit e rovás ad! Hogy Tiéd legyen áldása, elvárja, hogy a következő legyen a hozzáállásod: ami menni kíván, engedd el! Ami viszont jönni kíván, fogadd, engedd be! Így lesz élő az élet, és különleges értéket, csodát csak így érthetsz és teremthetsz! Értsd meg!'

S hogy mit lenne jó ennek fényében a mai napon varázsolni, szerintem elengedő-varázslat lenne a legcélszerűbb - hogy a régitől, a rossztól, a sötéttől megszabaduljunk, és helyet készítsünk az újnak, a jónak és a tisztának. 


Richard Webster Gyertyamágia c. könyvében találtam ezt a kis rituálét blokkok elengedéséhez:

Szükséged lesz egy gyertyára, amely Téged képvisel. Ezen felül három másik gyertyára - ők a számodra fontos embereket fogják képviselni -, és négy újabb gyertyára, amelyek az Isteni Gondviselést és védelmet képviselik (tehát összesen hét gyertyára lesz szükég).

A gyertyák színét úgy válaszd, ahogyan éppen a lelked diktálja. A legtöbb ember fehér színt választ az Isteni Gondviselés gyertyái számára, de bármilyen színt választhatsz - az a lényeg, hogy harmóniában érezd Magadat velük, és az érzéseidre hallgass, ne észérvekre. 

Fontos, hogy ne teamécsesekkel dolgozz! Szerintem pici, tömzsi gyertyák a legjobbak, amelyek megállnak a saját lábukon is. 

Kis oltárodon - vagy az asztalodon (amin természetesen legyen szép rend, csak úgy, mint a helyiségben is, ahol varázsolsz) - helyezd a Téged jelképező gyertyát középre. A négy Isteni Védelmet jelképező gyertyát helyezd el a négy égtáj irányában a Téged jelképező gyertya köré. A másik három gyertyát egy blokkban helyezd el a középső gyertyától balra. 

Gyújtsd meg az összes gyertyát, a középsővel kezdve, a három bal oldalon lévővel folytatva, végül a négy Isteni Gondviselést szimbolizáló gyertyát gyújtsd meg kelet, dél, nyugat és észak sorrendben. 

Ülj kényelmesen, és nézz a Téged szimbolizáló gyertya lángjába. Tudatosítsd Magadban, hogy követsz el hibákat ebben az életedben is, csak úgy, mint az összes többiben, és törekedni fogsz arra, hogy jobbá válj, most is, és a jövő életekben is. 

Aztán nézz azokra a gyertyákra, amelyek a számodra fontos embereket jelképezik. Mondd el nekik gondolatban, hogy mennyire szereted őket, és hogy törődsz velük - a rituálénak ennél a pontjánál többen is eszedbe juthatnak. Bármit is szeretnél mondani bárkinek, csak tedd meg - nincsenek határok és korlátok. Csak mondd nekik el azt, amit el szeretnél mondani. 

Végül beszélj az Isteni Védelmet képviselő gyertyákhoz is. Beszélj nyugodtan a gyengeségeidről és a vétkeidről, és kérd meg a Gondviselést, hogy segítsen Neked karmikus adósságaid rendezésében. Kérj bocsánatot, és köszönd meg a segítséget, amit kapsz!

Néhány percig ülj még a gyertyák előtt, és csak engedd, hogy a gondolataid szabadon áramoljanak. Talán még hirtelen meglátásaid és felismeréseid is lesznek olyan kérdéseket illetően, amelyekkel eddig nehezen boldogultál. 

Amikor úgy érzed, hogy végeztél, fújd el először azt a három gyertyát, amelyek a szeretteidet jelképezik. Mondj nekik köszönetet, amint elfújod a gyertyákat. Aztán tedd ugyanezt az Isteni Gondviselést szimbolizáló gyertyákkal. 

Végül azt a gyertyát, amelyik Téged szimbolizál, tartsd a kezedben néhány percig. Mondj köszönetet azért, hogy az vagy, aki vagy, és azért is, hogy van erőd és képességed arra, hogy elengedd, amit el kell engednek, és rendezd, amit rendezned kell. Végül fújd el ezt a gyertyát is. 

És tartsd Magadat nyitva az újra! :)