Friday, May 13, 2016

Mi történt Madeleine McCann-nal?

Sok éve már, hogy foglalkoztat engem ennek a kislánynak az esete... Megszámolni sem tudom, hányszor, hányféleképpen tettem fel kérdéseket a Tarot-nak - hozzám hasonlóan világszerte sok-sok embert - tízezreket - foglalkoztat szinte már megszállottan a kérdés, hogy mi történt Madeleine-nel. Madeleine tegnap, május 12-én lett volna tizenhárom éves.

Bár szeretném, hogy tévedjen az a sok ember, akik szerint Madeleine már nincs az élők között, azt gondolom én is, hogy sajnos Madeleine rövid kis élete véget ért a portugáliai nyaralás során 2007 áprilisában vagy májusában (hivatalosan május 3-án jelentették az eltűnését, ám április 30-tól nincsen bizonyíték arra, hogy Madeleine-t bárki is látta volna a családtagjain kívül, a tanúvallomásokról pedig mostanra kiderült, hogy hamisak). Ami tény, hogy Madeleine-től származó vérnyomokat találtak az apartman járólapja alatt - egy speciális kutya segítségével, aki vért jelzett, amit meg is találtak -, és az apartmannak két pontján, Madeleine anyjának ruháján, Madeleine játékán, egy bérelt autó slusszkulcsán, az autó csomagtartójában pedig egy másik speciális kutya jelezte holttest jelenlétét (pontosabban, hogy ezek a dolgok emberi holttesttel érintkeztek).

Most csak a Tarot lapjaira szeretnék hagyatkozni - mint már sokszor máskor -, amikor Madeleine felől kérdezek - egy új, nagyon mély szimbólumrendszerrel rendelkező kártyacsomagot használok. A kérdésem így hangzik: hogyan tűnt el Madeleine McCann? 

A Tarot válasza:

Ez egy 'zárt' dolog, ugyanakkor mégis publikus. A Jogarok Négyes első kártyaként azt jelzi, hogy bármi is történt, a vége teljes 'siker' lett. Feltételezni engedi, hogy ez jelenthet megúszást is, azt, hogy valakik sikeresen jöttek ki ebből a történetből - más sikeres dolgot ugyanis nem tudok elképzelni egy négyéves kislány eltűnését illetően. Ennek a kártyának a csomagban 30-as a száma - s valóban, április 30-tól nincsen biztos információ arról, hogy Madeleine valóban az üdülőterületen lett volna. Április 29-én még biztosan látta egy családtól független ember, a takarítószemélyzet egyik tagja. Onnantól nincsenek kézzel fogható bizonyítékok, hamisított dokumentumok, 79 törölt fénykép, törölt SMS-ek és törölt telefonhívások viszont tömegével.

Az Érmék Hatos a következő kártya - mérlegelést, döntés jelent, erősebb figyelemmel pénzügyi dolgokon. Korábbi Tarot-vetésekben többször is engedte azt látni a Tarot, hogy Madeleine egyik szülője valamiféle pénzügyi fellendülést várt a kislány eltűnését illetően... Az Érmék Hatos leírása ebben a kártyacsomagban szó szerint így hangzik: 'Hirtelen meg fogsz gazdagodni, de a pénz, amiért nem dolgoztál meg, nem fog sokáig boldogítani - főleg nem kedvezőtlen emberi kapcsolatok miatt, amelyek még a jövőben alakulnak. Ha olyan pénzt használsz, amit nem a saját erőd árán szereztél, öregkorodra akár szegénnyé is válhatsz.'

Tény és való, hogy napokkal Madeleine eltűnése után a Madeleine Alapítványra máris hihetetlen összegek érkeztek - persze az már alapjáraton furcsa, miért indul el szinte azonnal egy alapítvány, miközben a rendőrség a gyereket keresni, a szülők pedig ez idő alatt teniszezni és kocogni járnak, egy lesifotós által elkapott videofelvételen pedig - Madeleine eltűnése után két nappal - apuka vihorászva ugrál az erkélyen, majd hirtelen elkomorodik, amikor észreveszi, hogy filmezik... Néhány évvel a történtek után Madeleine szülei tettek egy kósza megjegyzést, hogy fogyóban van a Madeleine Alapítvány pénze - amit azóta egyre kevesebben támogatnak. Az Érmék Hatos ebben a kártyacsomagban elsősorban pénzügyi indokot jelez (tegyük hozzá gyorsan, hogy Madeleine szüleinek hatalmas jelzáloghitele volt, Angliában pedig azt fontolgatták, hogy Madeleine gyámságát egy családtagra bízzák).

Kardok Úrnője a harmadik kártya - kemény, hideg karakterű nőt szokott jelenteni; ebben a kártyában harcokat, vívódást jelent a jövőre nézve, amelynek féltékenység vagy félelmek vannak a hátterében, ami valószínűleg egy nőhöz köthető. Bevallom, hogy bennem a legerősebb gondolat Madeleine anyjának a vívódása, ami ennek a kártyának a kapcsán eszembe jut. Hogy valamit ésszel, racionálisan kell kivitelezni - és ez a mai napig tart. Madeleine szülei nem törtek össze, nem sírtak, nem vezekeltek - viszont maguk is elmondták, hogy fizikálisan egy percet sem töltöttek kislányuk keresésével, mert azt megtették mások. Ők utazgattak, Interneten szerkesztettek honlapot, interjúkat adtak, kihallgatásokon jelentek meg. Fizikálisan egyetlen percig sem keresték a lányukat, közvetlenül az 'eltűnése' után sem.

Választ ebből a kirakásból nem kapunk arra, hogy életben van-e Madeleine - bár nem ez volt a kérdés, és élet-halál dolgát jobb nem feszegetnünk, mert nem mi döntünk benne. Amit ez a kirakás jelez három kártyalappal az, hogy pénzügyi motiváció volt a háttérben; hogy a tragédia súlyához képest valaki sikerrel jött ki belőle, és amit akart, azt véghez is vitte; és sok-sok vívódás és kínlódás követte Madeleine eltűnését, amelyben viszont a hideg racionalitás kerekedett felül.

Hogy ki fog-e valaha derülni, mi történt Madeleine-nel - hinni szeretnék benne, hogy igen, de belül nem hiszem, hogy megtörténik. A Tarot Érmék Ötös válasszal szintén azt mondja, hogy nem fog kiderülni, csak a 'hiány' marad; a sötét gyanú, néhány bátor ember, akik nem fogják feladni a nyomozást, könyvírást, filmek készítését, a szülők pedig élik tovább az életüket úgy, ahogyan eddig is tették. Nem hiszem, hogy hivatalosan ki fog derülni az igazság, és valamiért azt érzem, hogy ebben Madeleine szülei is teljesen biztosak.

Madeleine apja, Gerry McCann szájából hangzott el ez a mondat: 'Találjátok meg a holttestét, és bizonyítsátok be, hogy megöltük.' A Tudatalatti mindig beszél - még akkor is, ha kaján mosollyal az arcán azt hiszi, hogy mások azt hiszik majd, ilyet csak az az ember mond, aki ártatlan. Ilyet ártatlan ember nem mond... Főleg nem mosolyogva. Ilyet csak olyan ember mond, akinek van sara valamiben, viszont biztos abban, hogy nyert ügye van.